Εθνικιστικές κορώνες και εμπρηστικός λόγος για μια ακόμη φορά, μέσα σε ένα 24ωρο, από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά με αφορμή εκδήλωση της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα του τουρκικού μέσου, ο Ερντογάν έδωσε το παρών στην τελετή απονομής βραβείων διαγωνισμού φωτογραφίας, την οποία διοργάνωσε η Yeni Safak στη μνήμη ενός φωτορεπόρτερ της, ο οποίος σκοτώθηκε στα γεγονότα του αποτυχημένου πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016. Ο Μουσταφά, του οποίου το εγκώμιο έπλεξε ο Ερντογάν, έδωσε μια πρώτης τάξεως αφορμή στον Τούρκο πρόεδρο να καταφερθεί και πάλι εναντίον της Ελλάδας, έμμεσα αυτή τη φορά, από τη μία για τη μειονότητα της Θράκης και από την άλλη για την Αγιά Σοφιά.
«Ένας από τους 251 αδερφούς μας που ήπιαν το πικρό ποτήρι» είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στα θύματα εκείνης της νύχτας που μια ομάδα στρατιωτικών επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνησή του: «Αυτοί που έκαναν την εξέγερση δεν πρέπει να μπορούν να μείνουν όρθιοι», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος μεταφέροντας τα λόγια του τιμώμενου εκλιπόντος, του Μουσταφά. «Πάντα προτιμούσε να είναι στο πλευρό της αλήθειας, της αλήθειας και της δικαιοσύνης, ακόμα κι αν ήταν δύσκολο ή τελικά αιτία θανάτου» συνέχισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι αναφορές Ερντογάν στις «καταπιεστικές πολιτικές της Ελλάδας»
Στη συνέχεια, έκανε μια σύντομη αναφορά στην πορεία του φωτορεπόρτερ, ο οποίος, όπως είπε, μεγάλωσε στην Κομοτηνή. Όπως είπε, ο Μουσταφά Καμπάζ ήταν «μετανάστης», εννοώντας προφανώς πως άνηκε στην μουσουλμανική μειονότητα της Κομοτηνής, για την οποία η Τουρκία αξιώνει «καλύτερη μεταχείριση» και καταγγέλλει «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από πλευράς της χώρα μας.
Είχε πολεμήσει γενναία ενάντια στις καταπιεστικές πολιτικές της Ελλάδας
«Ο Μουσταφά Καμπάζ ήταν επίσης μετανάστης που έπρεπε να εγκαταλείψει τη γη που γεννήθηκε» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, κατονομάζοντας τον φωτορεπόρτερ «Τούρκο της Δυτικής Θράκης» και συνέχισε: «Είχε πολεμήσει γενναία ενάντια στις καταπιεστικές πολιτικές της Ελλάδας. Ήταν νιόπαντρος όταν μετανάστευσε στην Κωνσταντινούπολη από την Κομοτηνή λέγοντας “δεν θα κάνω τη στρατιωτική μου θητεία για την Ελλάδα”».
Η αναφορά του Τούρκου προέδρου στην Αγιά Σοφιά
Παράλληλα, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να κάνει μια αναφορά στην Κωνσταντινούπολη την οποία όπως είπε προστατεύει εκείνος και οι πολιτικές του από τα χέρια ιδιωτών. «Προστατεύουμε αυτή την όμορφη πόλη, παρά τους ζόμπι και τα βυζαντινά ερείπια, των οποίων οποίας ο διωγμός ξεκίνησε το 1453» είπε.
«Αποκαταστήσαμε την Αγία Σοφία στην αρχική της ταυτότητα» πρόσθεσε με την ευκαιρία, ο Τούρκος πρόεδρος, επιμένοντας και πάλι στην επιλογή του να μετατρέψει σε τζαμί τον βυζαντινό ναό. Κι αυτό παρά τη διεθνή κατακραυγή και κυρίως παρά τις εικόνες αποσύνθεσης και καταστροφής εντός του μνημείου που έρχονται από την Κωνσταντινούπολη και τις οποίες καταγγέλουν οι ίδιοι οι Τούρκοι.
«Αναβιώσαμε την όμορφη Κωνσταντινούπολη με τις επενδύσεις μας. Πλέκαμε τζαμιά, γέφυρες, δρόμους και σήραγγες με τη σχολαστικότητα του τοιχογράφου» είπε επίσης για την Κωσταντινούπολη ο Ερντογάν.
Τα τουήτ Ερντογάν στα ελληνικά
«Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν» έγραψε ο Ερντογάν σε ένα από τα Tweet που ανάρτησε στον λογαριασμό του στα ελληνικά το βράδυ της Πέμπτης. Ανάρτηση, που σε συνδυασμό με την γενικότερη όξυνση του κλίματος από τη γειτονική χώρα έφεραν την παρέμβαση, τόσο της Κομισιόν, όσο όμως και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο πρόεδρος της γείτονος ανάρτησε 8 τουήτ στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, στα οποία γράφει στα ελληνικά και κάνει λόγο για προκλήσεις της Ελλάδος, την οποία καλή να «συνετιστεί». «Ως σύμμαχος που εντός του ΝΑΤΟ πληρώνει από κάθε άποψη το υψηλότερο τίμημα, αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία τις προκλήσεις της Ελλάδας, η οποία τα τελευταία δυο χρόνια δεν ανταποκρίθηκε καν στις προσκλήσεις μας για συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών» έλεγε επίσης, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλώντας τη χώρα μας να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά της και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο!» έλεγε το πρωί της Πέμπτης από την άσκηση στη Σμύρνη ο Τούρκος πρόεδρος, σε ένα κρεσέντο επιθετικών δηλώσεων σε βάρος της Ελλάδας.