Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη Ρωσία, έχουν οδηγήσει έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικών πόρων παγκοσμίως, προς τη σημαντικότερη συρρίκνωση της οικονομίας της μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένει πως δεν επιστρέφουμε σε συνθήκες Ψυχρού Πολέμου στο οικονομικό πεδίο.
Όταν ρωτήθηκε για τη σύναψη συμφωνιών με εταίρους όπως η Κίνα και η Ρωσία εν μέσω του «κλεισίματος» της ρωσικής οικονομίας, ο Πούτιν είπε ότι η οικονομία της χώρας θα παραμείνει ανοιχτή. «Δεν θα έχουμε μια κλειστή οικονομία» διαβεβαίωσε, μιλώντας σε νέους επιχειρηματίες ενόψει του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Δεν είχαμε κλειστή οικονομία – ή μάλλον, είχαμε, κατά τη σοβιετική περίοδο, όταν αποκοπήκαμε, δημιουργώντας το λεγόμενο Σιδηρούν Παραπέτασμα
«Δεν είχαμε κλειστή οικονομία – ή μάλλον, είχαμε, κατά τη σοβιετική περίοδο, όταν αποκοπήκαμε, δημιουργώντας το λεγόμενο Σιδηρούν Παραπέτασμα. Το δημιουργήσαμε με τα ίδια μας τα χέρια. Δεν θα κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος, η οικονομία μας θα παραμείνει ανοιχτή», πρόσθεσε.
Η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ου αιώνα κατά τον Πούτιν
Ο Πούτιν είχε δηλώσει το 2005 ότι η κατάρρευση της ΕΣΣΔ ήταν η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα επειδή εκατομμύρια Ρώσοι βυθίστηκαν στη φτώχεια και η ίδια η Ρωσία βρέθηκε αντιμέτωπη με διάλυση.
Μετά την αποχώρηση μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών και επενδυτών από τη Ρωσία, η Μόσχα λέει ότι θα στρέψει την πλάτη της στη Δύση και θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της δικής της εγχώριας βιομηχανίας ενώ θα εντείνει τη συνεργασία της με την Κίνα, την Ινδία και άλλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.
«Μια χώρα σαν τη Ρωσία δεν μπορεί να περιοριστεί», είπε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν και το διαπραγματευτικό χαρτί των σιτηρών
«Οι εταίροι μας έκαναν πολλά λάθη και τώρα ψάχνουν τον αποδιοπομπαίο τράγο», υποστήριξε πρόσφατα ο Πούτιν, αναφερόμενος στην επισιτιστική κρίση που εντείνει ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Η κατάσταση θα επιδεινωθεί επειδή οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει κυρώσεις στα λιπάσματά μας», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.
Η Ουκρανία και η Ρωσία από κοινού παράγουν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιτηρών, ενώ η Ρωσία είναι επίσης ένας σημαντικός εξαγωγέας λιπασμάτων και η Ουκρανία ένας μεγάλος προμηθευτής αραβοσίτου και ηλιελαίου. Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας έχουν σταματήσει επειδή η Ρωσία έχει αποκλείσει τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά η Μόσχα αποδίδει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αποτυχία της Ουκρανίας να αποναρκοθετήσει τα λιμάνια.
«Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι προκειμένου οι ποσότητες των ρωσικών σιτηρών να σταλούν στις διεθνείς αγορές, οι άμεσες και έμμεσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να αρθούν», δήλωσε την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.