15:24
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:24
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ντονέτσκ: Δικαστήριο της φιλορωσικής αυτονομηθείσας περιοχής καταδίκασε σε θάνατο 3 ξένους μαχητές που πολεμούσαν με τον ουκρανικό στρατό

Οι κρατούμενοι στο Ντονέτσκ / Φωτογραφία: BBC

Οι κρατούμενοι στο Ντονέτσκ / Φωτογραφία: BBC

09.06.2022
18:25
Τελευταία ενημέρωση: 09/06/2022 • 21:42
Η απόφαση δικαστηρίου του Ντονέτσκ

Το «Ανώτατο Δικαστήριο» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντoνέτσκ, καταδίκασε σε θάνατο τρεις ξένους, δυο Βρετανούς κι έναν Μαροκινό, που πολεμούσαν στο πλευρό της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ρωσική ιστοσελίδα της εφημερίδας RBK, και το πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για τους Βρετανούς Σον Πίνερ και Έϊντεν Άσλιν και τον Μαροκινό Σααντούν Μπραχίμ.

Εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες ότι δρούσαν ως μισθοφόροι (με βάση το άρθρο 440 του ποινικού κώδικα της ΛΔΝ) και για βίαιη κατάληψη εξουσίας από ομάδα προσώπων (βάσει των άρθρων 32 και 323 του ΠΚ της ΛΔΝ). Τη θανατική ποινή προβλέπει το τελευταίο άρθρο, δεδομένου το έγκλημα διαπράχθηκε δήθεν σε εμπόλεμη περίοδο. Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 7 Ιουνίου.

Στρατιώτης στο Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία
Στρατιώτης στο Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Οι καταδικασθέντες στο Ντονέτσκ

Ο Έϊντεν Άσλιν υπηρετούσε στην 36η ταξιαρχία πεζοναυτών των Ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας από το 2018, επισημαίνει η ιστότοπος Mediazona. Στην Ουκρανία έμεινε λόγω της αρραβωνιαστικιάς του. Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του στο Twitter, αιχμαλωτίσθηκε στα μέσα Απριλίου.

Επίσης τότε στην «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» βρέθηκε και ο φίλος του, ο 48χρονος Σον Πίνερ πρώην στρατιωτικός του Βασιλικού τάγματος της Βρετανίας που ήταν στην ίδια ταξιαρχία. Οι συγγενείς του Πίνερ επισήμαιναν ότι και ο Πίνερ και ο Άσλιν επίσημα υπηρετούσαν στον ουκρανικό στρατό με βάση την νομοθεσία και δεν ήσαν μισθοφόροι.

Ο 21χρονος Μπραχίμ Σααντούν, έφθασε στην Ουκρανία το 2019, όπου φοιτούσε στη σχολή αεροδυναμικών και διαστημικών τεχνολογιών του πολυτεχνείου του Κιέβου. Πριν ένα χρόνιο εγκατέλειψε τις σπουδές του και πήγε να υπηρετήσει με συμβόλαιο επίσης στην 36η ταξιαρχία πεζοναυτών. Αιχμαλωτίσθηκε κατά τη διάρκεια μαχών στην πόλη Βολνοβάχα.

Και οι τρεις άνδρες δήλωσαν ότι θα υποβάλουν έφεση, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ρώσοι στρατιώτες υψώνουν τη ρωσική σημαία στο Σεβεροντονέτσκ
Ρώσοι στρατιώτες υψώνουν τη ρωσική σημαία στο Σεβεροντονέτσκ / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Τον έλεγχο του Σεβεροντονέτσκ εδραιώνει η Ρωσία

Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην ανατολική Ουκρανία, οι κατοχικές διοικήσεις της Μόσχας ετοιμάζουν δημοψήφισμα με το οποίο θα καλούν τους φιλορώσους να επιλέξουν την προσάρτηση ή όχι των εδαφών από τη Ρωσία.

Νωρίτερα, στο μέτωπο του πολέμου, οι ουκρανικές δυνάμεις απωθήθηκαν λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών στην πόλη Σεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας και πλέον ελέγχουν μόνο τα περίχωρά της, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, μιλώντας στον ενημερωτικό ιστότοπο RBC-Ukraine.

Οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας αντεπιτέθηκαν πριν από μερικές ημέρες και ανακατέλαβαν σχεδόν τη μισή πόλη. Όμως δεν είχε νόημα να παραμείνουν εκεί όταν η Ρωσία άρχισε να ισοπεδώνει την περιοχή με βομβαρδισμούς και αεροπορικά πλήγματα, είπε ο Γκαϊντάι.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση