Ένα νέο πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού ξεκινά η κυβέρνηση, στο οποίο με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού δίνεται το όνομα «Φώφη Γεννηματά» στη μνήμη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Οκτώβριο, χτυπημένη από την ασθένεια.
«Η Πολιτεία τιμά τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά έτσι όπως θα ήθελε και εκείνη: με ένα ειδικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου, που θα φέρει το όνομά της» έγραφε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Οκτώβριο, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αυτό, αναρτώντας μάλιστα και μια ιδιόχειρη επιστολή με την οποία ανακοίνωνε για πρώτη φορά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
«Ξεκινάμε, όπως έχουμε δεσμευτεί από τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, διότι αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου που απειλεί τις γυναίκες και ταυτόχρονα αυτόν που μπορεί να θεραπευθεί εφόσον εντοπιστεί εγκαίρως» δήλωνε αργότερα, επανερχόμενος στο το πρόγραμμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του, σημειώνοντας πως το ίδιο θα επιθυμούσε και η Φώφη Γεννηματά.
@kmitsotakis : “Ξεκινάμε όπως έχουμε δεσμευθεί από τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού διότι αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου που απειλεί τις γυναίκες και ταυτόχρονα αυτόν που μπορεί να θεραπευθεί εφόσον εντοπιστεί εγκαίρως”. pic.twitter.com/aB3EzLRypb
— George Mylonakis (@georgemilon) October 27, 2021
Τι συνιστά το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»
Το πρόγραμμα θα αφορά, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε προσυμπτωματικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δικαιούχοι θα ειδοποιούνται μέσω sms ώστε να προγραμματίζουν τις προληπτικές εξετάσεις, όπως η ψηφιακή μαστογραφία.
Οι ειδοποιήσεις μέσω του μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο δεν θα γίνονται μία μόνο φορά, αλλά κάθε χρόνο, προκειμένου οι γυναίκες της συγκριμένης ηλικιακής κατηγορίας να υποβάλλονται στις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις. Ταυτόχρονα, στις δομές υγείας θα παρέχεται και συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ για πρώτη φορά έχουν ήδη εξασφαλιστεί τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αρχικά το πρόγραμμα θα είναι πιλοτικό και θα απαιτείται η εγγραφή όσων επιθυμούν να μετέχουν σε αυτό, ενώ δεν αποκλείεται να εμπλουτιστεί στην συνέχεια και εξετάσεις που θα αφορούν άλλες μορφές καρκίνου στον τομέα της πρόληψης που είναι και το σημαντικότερο στοιχείο ώστε να καταπολεμηθεί το ενδεχόμενο της ασθένειας στο αρχικό στάδιο πριν την εξάπλωσή της.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να ενταχθεί το ειδικό πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και εφαρμόζεται ήδη και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα δεδομένα και υπηρεσίες που διευκολύνουν τους πολίτες.
Προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα
Δικαιούχοι της Δράσης είναι οι Ελληνίδες και οι γυναίκες πολίτες τρίτων χωρών, που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια. Ειδικότερα, οι 4 προϋποθέσεις για τις συμμετέχουσες είναι:
α) να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των πενήντα (50) έως εξήντα εννέα (69) ετών,
β) να διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.),
γ) να μην έχουν διενεργήσει την ίδια διαγνωστική εξέταση εντός του ημερολογιακού έτους που προηγείται εκείνου, κατά το οποίο υλοποιείται η Δράση, και
δ) να μην έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των πέντε (5) ημερολογιακών ετών που προηγούνται του έτους, κατά το οποίο υλοποιείται η Δράση.
Παρουσιάζεται την Πέμπτη το πρόγραμμα στο ΚΠΙΣΝ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραβρεθεί αύριο Πέμπτη 9 Ιουνίου και ώρα 10:00 και θα μιλήσει στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών, στο κέντρο πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο καρκίνος του μαστού μας αφορά όλους
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί σήμερα τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 1 στις 12 γυναίκες στην Ευρώπη και 1 στις 8 γυναίκες στις ΗΠΑ θα νοσήσουν κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της ζωής τους από καρκίνο του μαστού
Ωστόσο τα ευχάριστα νέα είναι, ότι η πιθανότητα μία γυναίκα να πεθάνει από καρκίνο μαστού είναι μόλις 3% (1 στις 36). Αυτό το ποσοστό μειώνεται συνεχώς από το 1989, με τη μεγαλύτερη μείωση να σημειώνεται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών.
Η σημαντική μείωση της θνητότητας των γυναικών με καρκίνο μαστού σήμερα, οφείλεται αφενός στην έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου, αφετέρου στα νέα αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα.
Σύμφωνα με την Athens Breast Clinic, δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, δεν γίνεται δηλαδή καταγραφή των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού. Έτσι η επίπτωση του καρκίνου μαστού, ο αριθμός δηλαδή των νέων ασθενών με καρκίνο μαστού στην Ελλάδα , «εκτιμάται» με μαθηματικά μοντέλα, βασισμένα σε στατιστικά δεδομένα από αντίστοιχες ευρωπαικές χώρες του νότου.
Ο τραγικός θάνατος της Φώφης Γεννηματά
Η Φώφη Γεννηματά είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 11 Οκτωβρίου, με συμπτώματα ατελούς ειλεού και κατέληξε το πρωί της 25ης Οκτωβρίου, σε ηλικία 56 ετών. Η εισαγωγή της στο νοσοκομείο είχε γίνει γνωστή στα ΜΜΕ την επομένη. Από την ίδια ασθένεια είχαν αποβιώσει τόσο ο πατέρας της όσο και η μητέρα της. Η Φώφη Γεννηματά είχε διαγνωστεί με καρκίνο το 2008.
Για τον θάνατό της έχει ήδη ενημερωθεί και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διακοπή των εργασιών κοινοβουλευτικών ελέγχων.
Είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε αποκτήσει τρία παιδιά. Πρώτος σύζυγος της Φώφης Γεννηματά ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας. Είχαν παντρευτεί όταν η Φώφη Γεννηματά ήταν 22 ετών και απέκτησαν μαζί μία κόρη. Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο Ανδρέας Τσούνης τον οποίο παντρεύτηκε το 2003. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν υιό.