Η Τουρκία και η Ρωσία κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία για την επανέναρξη των μεταφορών αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας από ένα βασικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, αλλά το Κίεβο παραμένει επιφυλακτικό απέναντι στην προτεινόμενη συμφωνία.
Στην εν λόγω προσωρινή συμφωνία αναφέρεται το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις που έχουν γίνει για το ζήτημα αυτό.
Σύμφωνα με το Bloomberg η συμφωνία προβλέπει την αποναρκοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής της Οδησσού και επιτρέπει την ασφαλή διέλευση των πλοίων μέσω της Μάυρης Θάλασσας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Επιφυλακτικό το Κίεβο
Η Ουκρανία , σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, δεν έχει ακόμη υποστηρίξει το σχέδιο, ανησυχώντας ότι η κατάργηση της άμυνας θα μπορούσε να αφήσει το ζωτικής σημασίας λιμάνι ανοιχτό σε ρωσική επίθεση.
Η Ρωσία απαιτεί να της δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιεί έλεγχους στα εμπορικά πλοία για να διαπιστώνει αν μεταφέρονται όπλα, όρο με τον οποίο η Ουκρανία δεν συμφωνεί.
Το σχέδιο αναμένεται να συζητήσει την Τετάρτη στην Άγκυρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά είναι ασαφές αν η Ουκρανία θα στείλει εκπρόσωπο.
Εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία έως και 75 τόνοι σιτηρών
«Μαύρες» είναι οι προβλέψεις των ειδικών για τις οικονομίες της Δύσης, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια άκρως ανησυχητική κατάσταση, αφού -εκτός των άλλων- πολλοί τόνοι σιτηρών παραμένουν εγκλωβισμένοι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα (6/6) ότι ενδέχεται έως και 75 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών να παραμείνουν εγκλωβισμένα στην Ουκρανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, προσθέτοντας ότι το Κίεβο θέλει αντιπλοϊκά όπλα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών του.
Η Τουρκία έχει σχέδιο για τα σιτηρά
Για τη διασφάλιση των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία και τον μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας με στόχο τον τερματισμό του πολέμου συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις 31 Μαΐου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και τη σπουδαιότητα της διαμετακόμισης των ουκρανικών σιτηρών.
Ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Τουρκία στη δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιας οδού για τη διαμετακόμιση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών.
Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία διέκοψε τη ροή των ουκρανικών εξαγωγών, μπλοκάροντας τη διαμετακόμιση από τη Μαύρη Θάλασσα. Η διακοπή των εξαγωγών οδήγησε σε αύξηση των τιμών στα τρόφιμα παγκοσμίως και προκάλεσε φόβους για ελλείψεις.
Εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία μέσω Τουρκίας με όρο την άρση κυρώσεων
Την καλή σχέση που εξακολουθεί να διατηρεί με την Τουρκία φαίνεται πως επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να παρακάμψει τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί από τη Δύση.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη Δευτέρα (30/05) ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια σε συντονισμό με την Τουρκία, όπως μεταδίδει ανακοίνωση του Κρεμλίνου μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Μπλίνκεν: «Η Ρωσία κλέβει το ουκρανικό σιτάρι»
Στο μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας (06 Ιουνίου) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «αξιόπιστες» τις πληροφορίες ότι η Ρωσία «κλέβει» τα σιτηρά της Ουκρανίας που προορίζονται για εξαγωγή με σκοπό να τα πουλήσει για δικό της όφελος.
Μιλώντας σε ένα διαδικτυακό «στρογγυλό τραπέζι» με φιλανθρώπους, εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και εταιρειών του ιδιωτικού τομέα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι αυτή η καταγγελλόμενη κλοπή αποτελεί μέρος των ευρύτερων ενεργειών της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έπληξε την ικανότητα του Κιέβου να εξάγει τη σοδειά και επιδείνωσε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
«Όλα αυτά είναι σκόπιμα» είπε ο Μπλίνκεν, κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «εκβιάζει» με σκοπό να αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.