Ένα άγριο έγκλημα με θύμα μια ηλικιωμένη εύπορη γυναίκα, είχε αναστατώσει πριν από τέσσερις δεκαετίες την καλή κοινωνία της Αθήνας.
Ένας άνδρας ηλικίας 31 ετών με καταγωγή από το Σουδάν, ενώ είχε βρει εργασία ως μάγειρας στο σπίτι της ηλικιωμένης γυναίκας, στράφηκε με τον πιο βάναυσο τρόπο εναντίον της. Τη δολοφόνησε με 20 μαχαιριές μέσα στο σπίτι της -εκεί όπου και εκείνος ζούσε και εργάζονταν- με αποτέλεσμα η άτυχη γυναίκα να βρει ακαριαίο θάνατο.
Το έγκλημα ήταν πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της εποχής και οι εφημερίδες είχαν καλύψει κάθε πτυχή του με εκτενή δημοσιεύματα.
Ο δράστης μάλιστα μετά τη δολοφονία επιχείρησε να δώσει τέλος στη ζωή του πέφτοντας στο κενό από τον τέταρτο όροφο του διαμερίσματος, όπου διέμενε το θύμα. Από την πτώση τραυματίστηκε βαριά και χρειάστηκε να νοσηλευτεί πολύ καιρό στο νοσοκομείο.
Τραγική ειρωνεία της όλης υπόθεσης είναι ότι ο 31χρονος άνδρας, άγαμος και μωαμεθανός στο θρήσκευμα είχε πιάσει δουλειά στο σπίτι του θύματος κατόπιν συστάσεων.
Τι οδήγησε τον Σουδανό μάγειρα στο έγκλημα
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Μακεδονία», αμέσως ξεκίνησαν έρευνες για τα αίτια του φόνου και το βούλευμα που εκδόθηκε για το έγκλημα, ανέφερε ότι ο δράστης ήταν ένα νευρωτικό άτομο, εσωστρεφές που απέφευγε να έχει κάθε είδους συναναστροφή με συμπατριώτες του.
Ωστόσο, οι δικαστές είχαν δεχθεί ότι διέπραξε το έγκλημα επειδή φοβόταν πως το θύμα θα τον απέλυε, ύστερα από διαβολές ομοεθνών του που εργάζονταν στην ίδια πολυκατοικία.
Μάλιστα, πριν τη δολοφονία της άτυχης γυναίκας, στο τοίχο του δωματίου του είχε γράψει διάφορες ακατανόητες φράσεις οι οποίες απασχόλησαν το δικαστήριο που εκδίκασε στη συνέχεια την υπόθεση, το Κακουργιοδικείο Αθηνών.
Η δίκη: «Δεν το έκανα εγώ»
Οι ψυχίατροι που κατέθεσαν στο δικαστήριο έκαναν λόγο για ένα άτομο με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και μίλησαν για σχιζοφρένεια. Μάλιστα, ένας εξ αυτών αναφέρθηκε στα όσα έγραψε ο κατηγορούμενος στον τοίχο του διαμερίσματος του θύματος λίγο πριν διαπράξει το έγκλημά του.
Όπως είπε ο συγκεκριμένος μάρτυρας, το κείμενο αυτό είναι εξωπραγματικό και μαρτυρά ψυχική νόσο που φτάνει σε έλλειψη ικανότητας για καταλογισμό.
Κατά την απολογία του στο δικαστήριο ο 31χρονος, αρνήθηκε ότι διέπραξε αυτός το έγκλημα και κατονόμασε ως δράστες τρεις ομοεθνείς του, οι οποίοι μάλιστα είχαν καταθέσει νωρίτερα στο δικαστήριο ως μάρτυρες υπεράσπισής του.
Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι τρεις συμπατριώτες μου είχαν έρθει το βράδυ εκείνο στο σπίτι
«Δεν τη σκότωσα εγώ. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι τρεις συμπατριώτες μου είχαν έρθει το βράδυ εκείνο στο σπίτι μέχρι που με γρονθοκόπησαν και με άφησαν αναίσθητο» είπε ο κατηγορούμενος στην αίθουσα του δικαστηρίου.
«Συνήλθα όταν πια βρισκόμουν στο νοσοκομείο. Στην Ελλάδα είμαι επτά χρόνια και ποτέ δεν έδωσαν αφορμή. Σε όποιο αφεντικό και αν δούλεψα έμεινε ευχαριστημένο» πρόσθεσε.
Η αγόρευση του εισαγγελέα στο έγκλημα από το μακρινό 1970
Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας μίλησε για τα κίνητρα του Σουδανού που διέπραξε το έγκλημα και αναφέρθηκε σε επικείμενη λήξη της εργασίας του στο σπίτι του θύματος αλλά και σε λήξη της άδειας παραμονής του στη χώρα μας.
Δέχθηκε, όμως, τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε ο 31χρονος και τα οποία παρέθεσαν στο ακροατήριο οι μάρτυρες ψυχίατροι. Για το λόγο αυτό, ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του κατηγορούμενου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με μειωμένο όμως καταλογισμό, αλλά και με αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου.
Απελάθηκε ο δράστης
Με απόφασή του το Κακουργιοδικείο Αθηνών κήρυξε εν τέλει ένοχο τον 31χρονο για την άγρια δολοφονία της άτυχης γυναίκας και του επέβαλλε κάθειρξη 16 ετών και 10 μηνών.
Διέταξε ακόμη την απέλασή του από την Ελλάδα μετά την έκτιση της ποινής του ενώ του επέβαλλε και ποινή στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας παρέμενε σιωπηλός μόλις άκουσε την απόφαση ξέσπασε σε λυγμούς και άρχισε να λέει διάφορα λόγια στη γλώσσα του που κανείς δεν καταλάβαινε…