11:35
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:35
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

H Ρωσία εγγυάται ασφαλή διέλευση από τη Μαύρη Θάλασσα των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία

Λιμάνι μεταφόρτωσης εμπορευμάτων στην Ρωσία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λιμάνι μεταφόρτωσης εμπορευμάτων στην Ρωσία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

02.06.2022
21:12
Τελευταία ενημέρωση: 02/06/2022 • 23:38
Η Ρωσία έτοιμη να εγγυηθεί την ασφάλεια των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εγγυάται τον ασφαλή διάπλου της Μαύρης Θάλασσας για τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία.

Ειδικότερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά μπορούν να αποπλεύσουν από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων» και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπογραμμίζει επίσης ότι η Μόσχα δεν θα εκμεταλλευθεί την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία για τους σκοπούς της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

Η Ρωσία «παίζει “παιχνίδια πείνας”» στην Ουκρανία

Στο μεταξύ την ώρα που η Διεθνής Κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, οι ρωσικές επιχειρήσεις στη Ρωσία απειλούν και τις μελλοντικές σοδειές σιτηρών για τη χώρα και ολόκληρο τον πλανήτη.

Σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian, σημειώνεται πως το DNA για σχεδόν 2.000 καλλιέργειες βρίσκεται σε υπόγειες κρύπτες στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, η οποία δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια ερευνητική εγκατάσταση υπέστη ζημιές κοντά στην εθνική τράπεζα σπόρων της χώρας, σύμφωνα με την Crop Trust, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Ουκρανοί περπατούν μπροστά από κατεστραμμένο κτίριο στο Χάρκοβο, στην Ουκρανία
Ουκρανοί περπατούν μπροστά από κατεστραμμένο κτίριο στο Χάρκοβο, στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με το Trust, μόνο το 4% των σπόρων στην αποθήκη της Ουκρανίας, τη 10η μεγαλύτερη του είδους της στον κόσμο, έχει υποστηριχθεί. Το αποθηκευμένο γενετικό υλικό καθίσταται ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί η παραγωγή αρκετών τροφίμων για τη διατροφή 7,9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς οι καιρικές συνθήκες γίνονται όλο και πιο ακραίες.

Ένας εκτελεστικός διευθυντής της Crop Trust δήλωσε νωρίτερα στο Reuters: «Οι τράπεζες σπόρων είναι ένα είδος ασφάλειας ζωής για την ανθρωπότητα. Παρέχουν τις πρώτες ύλες για την αναπαραγωγή νέων ποικιλιών φυτών ανθεκτικών στην ξηρασία, σε νέα παράσιτα, σε νέες ασθένειες και σε υψηλότερες θερμοκρασίες».

Οι τράπεζες σπόρων είναι ένα είδος ασφάλειας ζωής για την ανθρωπότητα

«Θα ήταν τραγική απώλεια αν καταστρεφόταν η τράπεζα σπόρων της Ουκρανίας» συμπλήρωσε.

Η Ρωσία παίζει «παιχνίδια πείνας» στην Ουκρανία

«Η Ρωσία παίζει παιχνίδια πείνας με τον κόσμο, μπλοκάροντας με το ένα χέρι τις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων και προσπαθώντας με το άλλο να ρίξει την ευθύνη στην Ουκρανία. Η Ουκρανία εργάζεται σε μια διεθνή επιχείρηση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ με τα ναυτικά των εταίρων που διασφαλίζει μια ασφαλή εμπορική διαδρομή χωρίς κινδύνους για την ασφάλεια» έγραψε νωρίτερα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρι Κουλέμπα, που προανήγγειλε μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την ασφαλή διέλευση σιτηρών δια θαλάσσης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε νωρίτερα σθεναρά την καταστροφή και την παράνομη oικειοποίηση από τη Ρωσία της γεωργικής παραγωγής στην Ουκρανία αναφέρεται στα συμπεράσματά της Συνόδου Κορυφής για την επισιτιστική ασφάλεια.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και την οικονομική προσιτότητα των τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να τερματίσει τις επιθέσεις της στις υποδομές μεταφορών στην Ουκρανία, να άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και να επιτρέψει τις εξαγωγές τροφίμων, ειδικότερα από την Οδησσό.

Επίσης, η Σύνοδος Κορυφής καλεί τα κράτη μέλη να επισπεύσουν τις εργασίες για τις «Λωρίδες Αλληλεγγύης» που προτείνει η Επιτροπή και για τη διευκόλυνση των διατροφικών αλυσίδων από την Ουκρανία μέσω διαφορετικών χερσαίων οδών και λιμένων της ΕΕ.

Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ ζήτησε από τη Μόσχα να ανοίξουν τα λιμάνια για εξαγωγή σιτηρών

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο της Κορυφής της ΕΕ που έγινε αρχές της εβδομάδας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε σθεναρά την καταστροφή και την παράνομη oικειοποίηση από τη Ρωσία της γεωργικής παραγωγής στην Ουκρανία, όπως ανέφερε στα συμπεράσματά της για την επισιτιστική ασφάλεια.

Συζητήσαμε και ζητήματα για την επισιτιστική ασφάλεια, ανέφερε μετά το τέλος της Συνόδου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως «στην Ουκρανία είναι εγκλωβισμένοι πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση που να εμπλέκει και τη Ρωσία ώστε να δημιουργηθεί θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος. Η ελληνική ναυτιλία θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και την οικονομική προσιτότητα των τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να τερματίσει τις επιθέσεις της στις υποδομές μεταφορών στην Ουκρανία, να άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και να επιτρέψει τις εξαγωγές τροφίμων, ειδικότερα από την Οδησσό.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Τα συμπεράσματα αναφέρουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει ενεργά μέτρα για να διευκολύνει τις αγροτικές εξαγωγές της Ουκρανίας και για τη στήριξη του αγροτικού τομέα της χώρας. Από την άποψη αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να επισπεύσουν τις εργασίες για τις «Λωρίδες Αλληλεγγύης» που προτείνει η Επιτροπή και για τη διευκόλυνση των διατροφικών αλυσίδων από την Ουκρανία μέσω διαφορετικών χερσαίων οδών και λιμένων της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί αποτελεσματικό διεθνή συντονισμό για να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη παγκόσμια απάντηση για την επισιτιστική ασφάλεια και καλωσορίζει την Αποστολή για την Ανθεκτικότητα των Τροφίμων και της Γεωργίας (FARM), η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: εμπόριο, αλληλεγγύη και την παραγωγή, που στοχεύει στον μετριασμό των συνεπειών για τα επίπεδα τιμών, την παραγωγή, την πρόσβαση και την προμήθεια σιτηρών.

Υποστηρίζει επίσης την Ομάδα Παγκόσμιας Αντιμετώπισης Κρίσεων του ΟΗΕ, την επερχόμενη πρωτοβουλία της G7 για τη δημιουργία μιας Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Επισιτιστική Ασφάλεια (GAFS) και άλλες κοινοτικές και πολυμερείς δράσεις και πρωτοβουλίες.

Φον ντερ Λάιεν: «Λωρίδες Αλληλεγγύης για τα σιτηρά»

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ εργάζεται για να δημιουργηθούν εναλλακτικές οδοί, «Λωρίδες Αλληλεγγύης», που θα επιτρέψουν την εξαγωγή των σιτηρών μέσω οδικών μεταφορών και σιδηροδρόμων. «Είναι οδοί δύσκολοι και πιο δαπανηροί, αλλά προς το παρόν είναι η μόνη δυνατή λύση», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.

«Η Αίγυπτος και άλλες χώρες της Αφρικής είναι τα θύματα αυτής της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Είμαστε στο πλευρό των Ηνωμένων Εθνών για να βρεθεί μια λύση ώστε να ανοίξει ένας θαλάσσιος διάδρομος προς τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι θα προχωρήσει κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε να κλείσει αυτή η συμφωνία, αλλά δεν είμαστε σίγουροι», πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ. «Γι’ αυτό πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές οδούς για την εξαγωγή σιτηρών», είπε. Ο ίδιος ωστόσο απέκλεισε τη διέξοδο μέσω της Λευκορωσίας, λόγω των κυρώσεων που της έχει επιβάλει η ΕΕ.

Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «η επισιτιστική κρίση που δημιουργείται είναι σοβαρή και την ευθύνη την έχει αποκλειστικά η Ρωσία που κάνει αυτόν τον αδικαιολόγητο πόλεμο». Όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις, όχι μόνο μπλοκάρουν τις εξαγωγές σίτου από την Ουκρανία, αλλά βομβαρδίζουν και καταστρέφουν τη γεωργική παραγωγή και τις αποθήκες σίτου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση