Σε επαφή με την Τουρκία βρίσκεται η Συμμαχία για να βρεθεί ένας «ενιαίος τρόπος» να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ελσίνκι και Στοκχόλμη τόνισαν χθες ότι θα συνεχίσουν τον διάλογο με την Τουρκία σχετικά με τις προσπάθειές τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν ανέφεραν αν έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την υπέρβαση των αντιρρήσεων της Άγκυρας για την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική συμμαχία.
Για την ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτείται ομοφωνία από τα σημερινά 30 κράτη μέλη της Συμμαχίας.
Στόλτενμπεργκ: «Προετοιμαστείτε για μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία
Η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για έναν «μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε ότι οι δυτικές χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για έναν μακροχρόνιο «πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μακροπρόθεσμα. Γιατί αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο πόλεμος αυτός έχει γίνει πλέον ένας πόλεμος φθοράς», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους.
Great meeting with @POTUS to prepare for our #NATOSummit later this month. I thanked him for the #US leadership in #NATO's response to #Russia's war in #Ukraine. We agree that a strong transatlantic Alliance is the cornerstone for our security in a more competitive world. pic.twitter.com/0gSbbwH5q0
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) June 2, 2022
Φον ντερ Λάιεν: «Η ΕΕ δεν αποδέχεται τον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας»
Η ΕΕ δεν αποδέχεται τον εκβιασμό της Ρωσίας μέσω της ενέργειας επανέλαβε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την Βαρσοβία όπου βρίσκεται.
«Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις συνέπειες αυτούς του πολέμου, ειδικά με αυτά όπως είναι η Πολωνία που είναι αντικείμενο του εκβιασμού του Κρεμλίνου στην ενέργεια» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογραμμίζοντας ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όργανο πίεσης και εκβιασμού και δεν αποδεχόμαστε αυτό τον εκβιασμό». Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι η ΕΕ στοχεύει να απεξαρτηθεί από την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατόν.
ΝΑΤΟ: Επιμένει στο βέτο σε Σουηδία και Φινλανδία η Τουρκία
Δεν αλλάζει στάση η Τουρκία, η οποία επιμένει στο βέτο σε Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε την περασμένη Τρίτη στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Άγκυρα θέλει προηγουμένως να γίνουν «συγκεκριμένα βήματα» για τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» –όπως τις αποκαλεί– που υπάρχουν στη Φινλανδία και τη Σουηδία, προκειμένου να εξετάσει την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία, ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο Ιμπραχίμ Καλίν συζήτησαν την υποψηφιότητα των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο λόγος του βέτο στο ΝΑΤΟ
Η Τουρκία αντιτίθεται στην ένταξη των δύο χωρών στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο με το σκεπτικό ότι δίνουν καταφύγιο σε ανθρώπους που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και με άλλες οργανώσεις τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές. Επίσης, η Φινλανδία και η Σουηδία έβαλαν τέλος στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία το 2019.
Στην ανακοίνωση, η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι ο Καλίν είπε στον Σάλιβαν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ότι οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πρέπει «να μάθουν τις αξίες και τις αρχές της συμμαχίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την αντιτρομοκρατία».
«Τονίστηκε ότι είναι επιβεβλημένο η Σουηδία και η Φινλανδία να κάνουν συγκεκριμένα βήματα όσον αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας», προστίθεται στο κείμενο αυτό.
Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν δηλώσει ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία και είναι ανοιχτές στον διάλογο.
«Για το ΝΑΤΟ η Τουρκία είναι ένας αποσταθεροποιητικός σύμμαχος»
Το πρόβλημα που ακούει στο όνομα Τουρκία επί ημερών Ερντογάν στις τάξεις του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζει σε δημοσίευμά της η αμερικανική New York Times.
Το δημοσίευμα με τίτλο «Για το ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι ένας αποσταθεροποιοητικός σύμμαχος», αναφέρει πως όταν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να μπλοκάρει τη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αξιωματούχοι της Δύσης μπορεί να ένιωσαν αγανάκτηση, αλλά δεν ένιωσαν απολύτως καμία έκπληξη.
Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, οι New York Times υπενθυμίζουν πως σε μια συμμαχία που λειτουργεί με ομοφωνία και συναίνεση, η Τουρκία λειτουργεί ως «μικροκακοποιός» (stickup artist).