Ένα νέο νόμισμα ειδικής έκδοσης για να τιμήσει τα 40ά γενέθλια του πρίγκιπα Ουίλιαμ στις 21 Ιουνίου παρουσίασε το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Είναι η πρώτη φορά που ο δούκας, ο οποίος είναι ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, θα είναι προσωπογραφία σε επίσημο συλλεκτικό νόμισμα των 5 λιρών.
Το κέρμα, που δημιουργήθηκε από τον σχεδιαστή, Τόμας Ντόχερτι (Thomas Docherty), διαθέτει το πορτρέτο του ανάμεσα στο αρχικό γράμμα W και τον αριθμό 40.
Η μορφή της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, σχεδιασμένη από τον χαράκτη Τζόντι Κλαρκ (Jody Clark), θα είναι στην άλλη πλευρά του νομίσματος με μία επιγραφή στην άκρη του: «Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα (HRH) ο Δούκας του Κέιμπριτζ (HRH The Duke of Cambridge)».
Φόρος τιμής στην ωριμότητα του Πρίγκιπα Γουίλιαμ
Η Clare Maclennan, επικεφαλής του Βασιλικού Νομισματοκοπείου χαρακτήρισε το νόμισμα «με τον κομψό σχεδιασμό της προσωπογραφίας της Αυτού Μεγαλειότητας μαζί με το βασιλικό του σύμβολο και τον αριθμό 40, φόρο τιμής στην ωριμότητα και στη χάρη του πρίγκιπα όπως αρμόζει σε ένα ανώτερο μέλος της βασιλικής οικογένειας».
Και τόνισε παράλληλα: «Ένας αφοσιωμένος σύζυγος και στοργικός πατέρας τριών παιδιών».
Το νομίσματα με τη βασίλισσα στη Βρετανία
Όλα τα κέρματα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν στη μία πλευρά τους τη φωτογραφία της βασίλισσας, αλλά γνωρίζετε ότι το πορτρέτο αυτό έχει αλλάξει πέντε φορές κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της. Δείτε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα. Ποιες από αυτές μπορείτε να βρείτε στα κέρματα που βρίσκονται στο κουτί με τα χρήματά σας;
Αυτό το σχέδιο δείχνει τη βασίλισσα ως νεαρή γυναίκα. Σχεδιάστηκε από μια κυρία ονόματι Mary Gillick. Αντί να φοράει στέμμα, η βασίλισσα απεικονίζεται με δάφνινο στεφάνι.
Η βασίλισσα κοιτάζει προς τα δεξιά στα νομίσματά της, γεγονός που αποτελεί μέρος μιας παράδοσης που διαρκεί πάνω από 300 χρόνια. Κάθε βασιλιάς ή βασίλισσα κοιτάζει προς την αντίθετη κατεύθυνση από τον προηγούμενο. Ο πατέρας της βασίλισσας Γεώργιος ΣΤ΄ ήταν αριστερά στα νομίσματά του, οπότε η Ελισάβετ Β΄ είναι δεξιά.
Τι συμβαίνει όμως στα νομίσματα όταν πεθαίνει η βασίλισσα; Αν ο θάνατος προηγούμενων μοναρχών είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να μαζεύουν νομίσματα με τη βασίλισσα Ελισάβετ με την ελπίδα ότι θα αυξηθεί η αξία τους. Η παγίδα είναι ότι τα συλλεκτικά αντικείμενα, όπως τα κέρματα, απαιτούν σπανιότητα για να αποκτήσουν αξία.
Τα νομίσματα έπαιζαν ρόλο στη διάδοση της φήμης των βασιλιάδων – όσο πιο συχνά περνούσαν τα νομίσματα από τα χέρια των ανθρώπων και όσο πιο μακριά μεταφέρονταν με λεηλασίες ή εμπόριο, τόσο πιο διάσημοι γίνονταν οι βασιλικοί χορηγοί τους. Ο Έθελσταν της Αγγλίας, ο οποίος απεβίωσε το 939μ.Χ. είναι ο πρώτος Άγγλος βασιλιάς που απεικονίζεται στα νομίσματά του με στέμμα ή περιδέραιο.