Στην Ισπανία, ο έκπτωτος βασιλιάς Χουάν Κάρλος ο Α’, έγινε σήμερα δεκτός από τον γιο του, τον βασιλιά Φίλιππο ΣΤ’, ολοκληρώνοντας μια πρώτη επίσκεψή του στην Ισπανία σχεδόν δύο χρόνια αφότου εξορίστηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος είχε φύγει τον Αύγουστο του 2020 για το Αμπού Ντάμπι με φόντο κατηγορίες σε βάρος του για ατασθαλίες, έφθασε λίγο μετά τις 11:00 (ώρα Ελλάδας) στα ανάκτορα της Θαρθουέλα, την επίσημη κατοικία του βασιλιά της Ισπανίας, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο τέως βασιλιάς επρόκειτο να δει στα ανάκτορα τον γιό του, τον βασιλιά Φίλιππο 6ο, και τη σύζυγό του, τη βασίλισσα Σοφία, με την οποία ο Χουάν Κάρλος βρίσκεται από καιρό σε διάσταση. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει απόψε για το Αμπού Ντάμπι.
Στο αρχείο οι κατηγορίες στην Ισπανία
Αυτή η σύντομη επίσκεψη στην Ισπανία του Χουάν Κάρλος, ο οποίος έφθασε το βράδυ της Πέμπτης με ιδιωτικό αεροπλάνο στην Γαλικία (βορειοδυτική Ισπανία) για να παρευρεθεί σε μια ιστιοπλοϊκή ρεγκάτα, πραγματοποιείται αφού η ισπανική δικαιοσύνη έβαλε το Μάρτιο στο αρχείο τις έρευνες σε βάρος του που αφορούσαν υποψίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρημάτων.
Η εισαγγελία είχε δηλώσει πως δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη σε βάρος του «λόγω ανεπάρκειας των ενοχοποιητικών ενδείξεων, της παραγραφής των αδικημάτων και της ασυλίας» την οποία απολάμβανε ως αρχηγός του κράτους μέχρι το 2014. Είχε ωστόσο επισημάνει τις «φορολογικές παρατυπίες» του τέως βασιλιά.
Όμως οι αποκαλύψεις για τη σκοτεινή προέλευση της περιουσίας του έχουν πλέον αμαυρώσει, για ένα μεγάλο τμήμα της ισπανικής κοινής γνώμης, την εικόνα του ανθρώπου αυτού, ο οποίος επαινούνταν για δεκαετίες επειδή εξασφάλισε τη μετάβαση της Ισπανίας στη δημοκρατία μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο το 1975.
Πήρε αποστάσεις ο Φίλιππος
Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα της ισπανικής μοναρχίας μετά την άνοδό του στο θρόνο το 2014, ο Φίλιππος 6ος πήρε αποστάσεις από τον πατέρα του. Έτσι αποφάσισε το Μάρτιο 2020 να του αφαιρέσει το ετήσιο επίδομά του ύψους σχεδόν 200.000 ευρώ.
Πιο πρόσφατα, στα τέλη Απριλίου, άρχισε από κοινού με την κυβέρνηση μια «επιχείρηση διαφάνειας» για τα ανάκτορα, στο πλαίσιο της οποίας οι λογαριασμοί των ανακτόρων θα ελέγχονται, τα συμβόλαια που συνάπτουν θα δημοσιοποιούνται ενώ θα υπάρξει ένας κατάλογος στον οποίο θα καταγράφονται τα δώρα που δέχεται η βασιλική οικογένεια.