Πλώρη για αφίξεις και έσοδα που θα υπερκεράσουν τις προσδοκίες των φορέων του νησιού βάζει και φέτος η Κρήτη, η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, που το 2020 τα τουριστικά της έσοδα αντιπροσώπευσαν το 20% των τουριστικών εσόδων της χώρας.
Μπορεί οι πρώτες ενδείξεις να ενισχύουν τις φωνές που κάνουν λόγο για μια χρονιά ευθέως συγκρίσιμη με αυτή του 2019, της χρονιάς – ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο το μεγάλο ερωτηματικό για τους επαγγελματίες του νησιού είναι τι θα μείνει στο ταμείο των επιχειρήσεων κάνοντας τον απολογισμό τους, όπως αναφέρουν στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων φορείς του κλάδου.
Υπενθυμίζεται ότι το 2019 οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Κρήτη ανήλθαν σε 4,4 εκατομμύρια εκ των οποίων 3,3 εκατομμύρια καταγράφηκαν στο Ηράκλειο και 1,1 εκατομμύρια στα Χανιά.
Στα επίπεδα του 2019 θα κινηθούν οι αφίξεις στην Κρήτη
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης επισημαίνει ότι ο μήνας Μάιος θα κλείσει στα επίπεδα του 2019 φτάνοντας και τις 480.000 αεροπορικές αφίξεις. Ενώ ήδη τον Απρίλιο οι ξένοι επισκέπτες του νησιού έφτασαν τις 200.00 μέσω των δυο βασικών αεροδρομίων του νησιού σε Ηράκλειο και Χανιά. Τη στιγμή όμως που οι αριθμοί των αφίξεων είναι αισιόδοξοι ο κ. Χαλκιαδάκης εκφράζει τον προβληματισμό του για το το τελικό αποτέλεσμα. “Δεν ξέρουμε τι θα μείνει στο τέλος. Τα έσοδα θα είναι καλά, αλλά τα έξοδα θα είναι τεράστια”, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, διατυπώνει τον έντονο προβληματισμό του για τα έσοδα των ξενοδοχείων την φετινή σεζόν. Ειδικά στο Ρέθυμνο, εξηγεί, θα φανεί έντονα η απώλεια της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς από το εισρέον τουριστικό ρεύμα φέτος. Στο μεταξύ εστιάζει στην μεγέθυνση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, νόμιμης και παράνομης όπως σημειώνει, τονίζοντας ότι από τις 190.000 αφίξεις του Απριλίου στην Κρήτη, οι 95.000 διοχετεύτηκαν σε βίλες και καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Προβληματισμός των ξενοδόχων
Προς επίρρωση τούτου, ο κ. Χαλκιαδάκης κάνει λόγο για 30.000 καταλύματα τύπου airbnb, εκ των οποίων τα μισά, όπως σημειώνει, είναι παράνομα. Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας ερευνών για τη βραχυχρόνια μίσθωση Airdna, που συγκεντρώθηκαν για το χρονικό διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2022, η Κρήτη αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στην ζήτηση, σημειώνοντας αύξηση 306%, το εξεταζόμενο διάστημα.
Εστιάζοντας στα οικονομικά βάρη των ξενοδοχείων και οι δυο φορείς του κλάδου συνηγορούν ότι φέτος το κόστος της ενέργειας είναι αυξημένο κατά 70%, της εστίασης και των ποτών κατά 38% και κατά 20% το εργασιακό κόστος. Την φετινή σαιζόν τονίζεται πως δόθηκαν αυξημένοι μισθοί για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας.
Από ποιες χώρες είναι οι επισκέπτες στην Κρήτη
Σε ό,τι αφορά τις εθνικότητες των επισκεπτών της Κρήτης για το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το στατιστικό εργαλείο του Insete, το Recovery Tracker αναφέρεται ότι για τον Μάιο στα Χανιά οι αγορές προέλευσης είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Δανία, η Σουηδία η Πολωνία αλλά και το Βέλγιο. Παράλληλα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου θα προσγειωθούν επισκέπτες, από την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελβετία και το Βέλγιο.