Το αποτύπωμα του έχει χαραχτεί βαθιά σε τόσες και τόσες μνήμες της καθημερινότητάς μας. Κι όμως ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δεν θέλησε ποτέ να εκμεταλλευτεί το ταλέντο του σε βάρος της Ελλάδας, να εξαργυρώσει τη διεθνή του φήμη.
Αν υπάρχει ένα ηχητικό σήμα έναρξης δελτίου ειδήσεων το οποίο να αναγνωρίζει αμέσως κάθε Έλληνας, όπου κι αν βρίσκεται, αυτό είναι το σήμα της ΕΡΤ. Ο μεταλλικός αυτός ήχος πριν ξεκινήσουν οι ειδήσεις της δημόσιας τηλεόρασης είναι δημιουργία του συνθέτη. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είχε αναλάβει το έργο αυτό λίγων δευτερολέπτων το 1982, την ίδια χρονιά που παραλάμβανε το Όσκαρ για τη μουσική του στην ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς».
Το ηχητικό σήμα των ειδήσεων της ΕΡΤ, το οποίο συνέχιζε να ακούγεται στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων μέχρι σήμερα, με εξαίρεση την περίοδο 2013-2015, όταν και η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κλείσει τη δημόσια τηλεόραση και στη θέση της να τοποθετήσει την βραχύβια ΝΕΡΙΤ!
Παγκόσμια θλίψη στον κόσμο της μουσικής. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (Vangelis), ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες παγκοσμίως, πέθανε στο Παρίσι. Την είδηση ανακοίνωσε το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. «Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου» αναφέρει η ανακοίνωση.
Ένα μεγάλο μέρος των συνθέσεων του Παπαθανασίου δημιουργήθηκαν για να πλαισιώσουν κινηματογραφικές παραγωγές ως σάουντρακ. Κορυφαίο σάουντρακ θεωρείται το «Οι δρόμοι της φωτιάς» (Chariots of Fire) για την ομώνυμη ταινία του 1981 η οποία απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 1982.
Βαγγέλης Παπαθανασίου: Η αμοιβή του για το σήμα της ΕΡΤ
«Η αμοιβή μου θέλω να είναι ένας τενεκέ λάδι και ένας τενεκέ ελιές από την πατρίδα μου». Αυτό φαίνεται πως είπε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου πριν από 40 χρόνια, στην τότε διοίκηση της ΕΡΤ, αναφορικά με τα χρήματα που ήθελε για το σήμα που έμελλε να ακολουθεί το δελτίο ειδήσεων επί 40 ολόκληρα χρόνια.
«Ο Δημήτρης Κατσίμης πήρε τον Vangelis στο Λονδίνο και έγραψε το σήμα. Όταν εστάλη τπ σήμα και το παίξαμε, ο Δημήτρης τον κάλεσε και τον ρώτησε τι του χρωστάμε. Η απάντησή του ήταν: “Από την Ελλάδα δεν παίρνω χρήματα, στείλτε μου μόνο έναν τενεκέ λάδι και έναν τενεκέ ελιές”…» είπε σήμερα ο Τέρενς Κουίκ μιλώντας στην ΕΡΤ. «Ό,τι έκανε ο Βαγγέλης το έκανε δωρεάν. Ήταν το δικό του στυλ αυτό. Είναι εκείνος ο οποίος ήθελε να αλλάξει το όνομα του Βόλου, και να γίνει “Ιωλκός”», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Τέρενς Κουίκ.
«Ο Βαγγέλης ποτέ δεν πήρε ούτε ένα ευρώ είτε για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουκο που έκανε τον δίσκο, είτε για εκείνη την συγκλονιστική παράσταση στο Καλλιμάρμαρο για τους πανευρωπαϊκούς αγώνες, είτε για τη μουσική που έγραψε που πήγαμε και παραλάβαμε την Ολυμπιακή Φλόγα από την Αυστραλία, είτε για τη “Μυθωδία” που έγινε στις στήλες του Ολυμπίου Διός» έλεγε πριν από λίγες μέρες ο πρώην υπουργός, μιλώντας για τα έργα του συνθέτη που έμειναν στην ιστορία.
Το καλοκαίρι του 2001 ο Παπαθανασίου παρουσίασε το έργο Μυθωδία στους στύλους του ολυμπίου Διός. Η μουσική του έργου δημιουργήθηκε ώστε να συνοδεύσει τη διαστημική αποστολή της ΝΑΣΑ «2001: Οδύσσεια στον Άρη». Ήταν μία φαντασμαγορική μουσική παράσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας προβάλλονταν με ειδικά οπτικά εφέ απεικονίσεις κυρίως από θεούς της αρχαίας Ελλάδας και διαστημικές εικόνες της ΝΑΣΑ.