Η Ελλάδα «ανέβηκε» λίγο ψηλότερα μετά την παρουσία της ελληνικής αποστολής στις ΗΠΑ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το σαφές μήνυμα μιας ισχυρής χώρας στο διεθνές στερέωμα, ενώ απηύθυνε ενώπιον του Κογκρέσου μια ιστορική και συγκινητική ομιλία που «άγγιξε» όχι μόνο τους Αμερικανούς αλλά και ολόκληρη την Ομογένεια και τον Ελληνισμό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, στην ολομέλεια της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Έχοντας ακριβώς από πίσω του την πρόεδρο της Γερουσίας, αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η οποία σε πολλά σημεία της χώρας κουνούσε επιδοκιμαστικά το κεφάλι της, αλλά και την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι, η οποία του είχε απευθύνει την πρόσκληση, ο πρωθυπουργός κατάφερε τουλάχιστον 10 φορές το όρθιο χειροκρότημα των Αμερικανών νομοθετών.
Today, I presided over a joint meeting of Congress with Prime Minister Kyriakos Mitsotakis of Greece. The ties between our two countries are strong and growing deeper every day. pic.twitter.com/7vLDo7GANm
— Vice President Kamala Harris (@VP) May 18, 2022
Ο Μητσοτάκης και ο παραλληλισμός Μαριούπολης-Μεσολογγίου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όσα είπε έστειλε πολλαπλά μηνύματα τόσο για το Ουκρανικό όσο και για την τουρκική προκλητικότητα που έχει ενταθεί εσχάτως ξανά. Αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, το Κυπριακό και το «καυτό» ζήτημα της ενέργειας.
Συγκεκριμένα, από την έδρα της Αμερικανικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία για να τονίσει ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό του λαού που αγωνίζεται, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να πετύχει ο Πούτιν», όπως και τα απολυταρχικά καθεστώτα ανά τον κόσμο.
Κάνοντας έναν συγκινητικό παραλληλισμό μεταξύ της πολύπαθης Μαριούπολης και του αγώνα των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα απερίφραστα στέκεται δίπλα στην Ουκρανία κόντρα στην επιθετικότητα του Πούτιν.
Ζωηρά χειροκροτήματα Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ζωηρά χειροκροτούμενος κάλεσε βουλευτές και γερουσιαστές των ΗΠΑ να μην ξεχνούν «την ανοιχτή πληγή της διχοτόμησης της Κύπρου», ξεκαθαρίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να δεχτεί μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο».
Όμως, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να στείλει έμμεσο μεν αλλά ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, καλώντας σε άμεσο τερματισμό των υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας: «Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή στον διάλογο. Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής. Δεν θα δεχτούμε καμία συμπεριφορά που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά».
Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ενεργειακό, κάνοντας μνεία στη σημασία της Αλεξανδρούπολης και τονίζοντας τις επενδύσεις που γίνονται για υγροποιημένο φυσικό αέριο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους γείτονές μας.
Χειροκροτήθηκε ο Μητσοτάκης, αναβαθμίστηκε η Ελλάδα
Η άκρως τιμητική παρουσία και ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ολομέλεια του Κογκρέσου, καθώς η ενθουσιώδης υποδοχή που του επιφύλαξαν γερουσιαστές και βουλευτές αποτέλεσε τρανή απόδειξη του νέου αναβαθμισμένου προφίλ της Ελλάδας παγκοσμίως.
Στις ΗΠΑ αποδείχθηκε ότι αντιμετωπίζουν πλέον την Ελλάδα ως μια δημοκρατία-σημείο αναφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως έναν αξιόπιστο εταίρο με σταθερές θέσεις εν μέσω ενός περιβάλλοντος παρατεταμένης διεθνούς αστάθειας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο πλευρές εμβάθυναν σε συγκεκριμένους τομείς και με απτά αποτελέσματα τον εν εξελίξει στρατηγικό διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η κρίσιμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τζο Μπάιντεν ήταν η επισφράγιση πως η Ελλάδα εντάσσεται στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35. Μάλιστα, η προοπτική να μπει η Lockheed Martin ως στρατηγικός εταίρος με μειοψηφικό ποσοστό στην ΕΑΒ δεν αποκλείεται να επιταχύνει τις εξελίξεις και να φέρει τα F-35 νωρίτερα από το 2028 στην Αθήνα.
Η εν λόγω εξέλιξη δεν πρέπει πάντως να συγχέεται επ’ ουδενί λόγω με το τουρκικό αίτημα για αγορά F16, όπως σπεύδουν να διευκρινίσουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.
Οι σχέσεις με την Τουρκία και το νόημα όσων είπε ο Μητσοτάκης
Η Αθήνα δεν δείχνει να ανησυχεί επ’ αυτού αφενός γιατί φαντάζει τούτη την ώρα δύσκολο να καμφθούν οι αντιρρήσεις στο Κογκρέσο, αφετέρου επειδή τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ακόμη και μετά την αναβάθμισή τους, εφόσον αυτή γίνει, «κοσμούν» και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και σε καμία περίπτωση διαταράσσουν υπέρ της Άγκυρας την ισορροπία στον αέρα πάνω από το Αιγαίο.
Το μήνυμα εξάλλου του Κυριάκου Μητσοτάκη πίσω από την πρώτη γραμμή των δηλώσεών του τόσο στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο όσο και κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο ήταν πέραν πάσης αμφισβήτησης: δεν νοείται σοβαρή εξομάλυνση των σχέσεων Δύσης – Τουρκίας αν δεν απέχει πρωτύτερα η Άγκυρα από επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σημαντικές πάντως προοιωνίζονται και οι εξελίξεις στο ενεργειακό επίπεδο.
Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να τόνισαν προς την ελληνική πλευρά ότι ο σχεδιασμός και η προπαρασκευή της ως προς το project της ενεργειακής ασφάλειας και της ταχύτερης δυνατής απεξάρτησής της από τα ρωσικά καύσιμα προπορεύονται σημαντικά της αντίστοιχης άλλων ευρωπαϊκών κρατών, κάτι που αναμένεται να επιβραβευτεί, όπως αφήνουν να εννοηθεί αμερικανικές πηγές.
Η Ελλάδα ως σύνδεσμος στις ΗΠΑ και την ΕΕ
Η Ουάσιγκτον δείχνει να ποντάρει στην αναβάθμιση των υποδομών τόσο στη Ρεβυθούσα όσο και στην Αλεξανδρούπολη, ενώ επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπου η Ελλάδα εμπλέκεται ενεργά τόσο στο καλώδιο με την Αίγυπτο όσο και στο Euroasia Interconnector.
Επιπλέον, η Αθήνα φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως σύνδεσμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ προκειμένου να καταστεί δυνατή μια γενναία παρέμβαση στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου ενόψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη του Μαΐου.
Εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε πως για να συνεχίσει να είναι αρραγές το μέτωπο κατά της Ρωσίας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρώπη δεν πρέπει να επιβαρυνθούν με δυσανάλογο μεγάλο κόστος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο: